Database item [scen_29]
Objectnaam IBM RS/6000 (Risc system/6000)
Alternatieve naam Girofoon met VRU (Voice Response Unit)
Levensloop Het type werd in 1990 geanonceerd door IBM. Object gebruikt van 1993 tot 2002 op het girokantoor in Arnhem.
Het is niet bekend, hoeveel exemplaren er van geweest zijn.
Ontwerper RS/6000:IBM. VRU: Acquire Inc. Importeur: Comsys International B.V., Zeist
Locatie ontwerp RS/6000 en VRU: USA
Producent RS/6000: IBM. VRU: Acquire Inc.
Locatie productie RS/6000 en VRU: USA
Bouwjaar v.a. 1990
Aantal gebouwd Onbekend
Aantal geimporteerd Onbekend
Opmerkingen eigenaar
Opmerkingen restauratie Wel grondig stofvrij- en schoongemaakt in 2002.
Techniek Het systeem behoorde door zijn constructie tot de snelste en krachtigste systemen die de industrie op dat moment maakte. Het maakte gebruik van Reduced Instruction Set Computer Technology (RISC) een innovatieve computerdesign, door IBM uitgedacht, die de productiestappen vereenvoudigde door de uitvoering van opdrachten te versnellen.
De RS6000 cluster bestond uit twee identieke systemen met allebei dubbel uitgevoerde aansluitingen op het ethernet UTP netwerk. De namen daarvan waren GFNPROD en GFNBKUP.
Bij uitval van de productie op de GFNPROD kon de GFNBKUP deze binnen enkele minuten overnemen.Met de speciale Data Entry Language konden Edit en Outputprogramma"s worden vervaardigd en gebruikersschermen worden gedefinieerd. Daarnaast kon het systeem ook overweg met de talen COBOL en BASIC.
Het Tartan systeem bestond uit een drietal kabinetten die weer onderverdeeld waren in een drietal datapaden (bussen). In de bussen waren de processorborden gestoken. Hierop konden allerlei soorten randapparaten aangesloten worden als terminals, tape-units, printers en modems enz.
Bij de Postbank zag de configuratie van een bus er als volgt uit: 1 processor die de harddisk aanstuurde (vari?rend van 40-120 MB), 3 IBC"s (Inter Board Connectors) die voor verbinding tussen de bussen en de kabinetten onderling nodig waren en 10 processorborden waarop de terminals van de eindgebruikers waren aangesloten.
Het betrof een Multi Processorsysteem en omdat iedere terminalgebruiker zijn eigen processor bezat, was het dus ook een Multitasking-Systeem. De processor regelde zaken als aansturing van het systeem, wegschrijven van data van en naar schijf en het laden van de juiste software. Ook op de CPU zelf stond een console-beeldbuis met toetsenbord voor controledoeleinden.
Het bijzondere van het Tartan Operating System was dat elk hardwareonderdeel als ??n bestand benaderd kon worden. Met behulp van de Network Configuration Utility kon een processor op eenvoudige wijze worden geconfigureerd.
Het OS was gebaseerd op het besturingssysteem CP/M waarvan ook MS/DOS is afgeleid. Voor de verbinding met het mainframe was Tartan m.b.v. een modemverbinding met een FEP (Front End Processor) verbonden. Er werd gebruik gemaakt van het 3770 SNA-protocol. In noodgevallen kon uitwisseling van gegevens tussen Tartan en het mainframe ook m.b.v. magneetbanden worden uitgevoerd.
Elk systeem beschikte over een 1600/6250 BPI Tape-unit. Deze was in hoofdzaak voor het veiligstellen
Bouwwijze RS/6000: De kastopbouw bestaat uit diverse modules boven elkaar. Een ingebouwde 8 mm tape-unit 3490 met sleuf voor 3,5? diskettes inclusief bedieningsknoppen.
VRU: De VRU is een PC-achtig apparaat, met bedieningspaneeltje, dat uit verschillende componenten bestaat (zie intern reg.nr.: AB8007).
Vorm De RS/6000 bestaat uit een hoge smalle cr?mekleurige metalen kast (afmetingen: 64 x 104 x 160).
De VRU bestaat uit een zwaar plat metalen cr?mekleurig kastje (afmetingen: 7,5 x 43 x 65).
Opmerkingen vorm Het RISC principe werd door IBM-er John Cocke ontwikkeld en werd beschouwd als de architectuur voor de toekomst.
In 1997 rustte de NASA de Pathfinder, die landde op Mars, uit met een IBM RS/6000 SP supercomputer. Deze was in staat om 200 miljoen schaakposities per seconde te berekenen.
In 1997 verloor schaakgrootmeester Garry Kasparov voor het eerst een schaakwedstrijd tegen deze computer
Type Computer voor girofoonsysteem met Comsys (VRU met stemsysteem)
Gebruiker Postbank NV/ING
Functie De Girofoon is een toepassing waarbij klanten van de Postbank via de telefoon rekeninginformatie konden opvragen en betalingen konden initi?ren. De dialoog werd gevoerd via Voice Response Units (VRU"s). Met behulp van de telefoon kon de klant via de telefoon een verbinding met de VRU tot stand brengen, waarna de klant kon communiceren met de RS/6000 die in een database het saldo en andere gegevens beheerde. Het RS/6000 systeem verzamelde tevens statistische gegevens over o.a. gebruik en response van de VRU"s. Het systeem werd gebruikt als data entry system om administratieve gegevens via terminals vanaf div. werkplekken ingebracht, naar het mainframe over te brengen. Bijv. opdrachten voor het bancaire circuit (Interpay) en Internationale Postwissels.
Subtype RS/6000 R24. VRU CVC-3000. Modelnr. Rack-320
Periode gebruik 1993-2002
Regio gebruik Girokantoor Arnhem
Handleiding COMSYS Systeem Handleiding: Postbank Girofoon Fase 5. (Intern registratienr. AB719).
Technologieplan Girofoon (AB8007)
Literatuur Ja, boekje Computer Klassiekers van Joop Kolkman
Informatie Bedrijfshistorisch Archief ING
Expertise De auteur van Technologieplan Girofoon Ton Graven d.d. 7 nov. 2002. Div. systeembeheerders van de Girofoon zijn nog werkzaam bij de Postbank in Arnhem.
Beoordeling Niet opgenomen in NRHC
Motivatie Nog niet beoordeeld; object valt buiten huidige projectdefinitie.
Collectie Bedrijfshistorisch Archief ING
Opmerkingen beoordeling Het systeem is van na 1990 en kan daarom nog niet in het (huidige) NTHC opgenomen worden. Wordt echter genomineerd voor een vervolgproject.
Op het gebied van de administratieve gegevensverwerking zijn er meerdere exemplaren van de RS/6000 in Nederland geweest. Echter, het gebruik ervan bij de Postbank was uniek in combinatie met de VoiceResponse Unit (VRU). Met het girofoonprincipe werd een omwenteling in de gegevensverwerking ingeluid.
Fysieke status Uitstekend, is werkend afgekoppeld in 2002.
Volledigheid De combinatie RS/6000 en VRU is compleet
Integriteit In originele staat
Behoud Statisch
Software Onbekend
Contactgegevens Annette Beentjes, conservator
bedrijfshistorisch.archief.ing@ing.nl
Bijlmerplein 888
1102 MG Amsterdam
tel: 020-57 67 325
Credits foto Foto: Bedrijfshistorisch Archief ING
Terrein adgev
Foto's