Welkom op deze site
 • Even voorstellen ...

 • De studieverzameling van de faculteit EWI (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) van de Universiteit Twente is in 1979 binnen de afdeling Elektrotechniek opgezet - als vervolg op privé activiteiten - om oudere apparatuur niet verloren te laten gaan. De verzameling wordt beheerd door een facultaire commissie Studieverzameling EWI. Sinds 2007 is de verzameling ondergebracht in de Stichting Ampère.

 • Open Huis

 • De Historische Studieverzameling EWI stelt zijn werk- en opslagruimten op vloer 5 van Carré open voor bezoekers.
  Vrije inloop op woensdagmiddagen. Maak voor andere tijdstippen een afspraak.
  Lees de UT50 brochure voor meer informatie.
  Zie onder MEDIA→Albums de foto´s van de open-huis- en alumnidag tijdens de festiviteiten van de 50-jarige UT in 2011.

 • Verkoop overtollige oude apparatuur

 • Sommige overgebleven apparatuur past niet in de collectie of is overtollig en wordt daarom ter verkoop aangeboden. Daaronder zijn voor liefhebbers nog veel waardevolle en bruikbare apparaten. In het bijzonder meetinstrumenten en testapparatuur. Een overzicht met foto's is te vinden onder MARKTPLAATS! Verkoopprijzen zijn nader overeen te komen; ze liggen normaliter in de orde van 15 tot 100 Euro, bijzondere objecten daargelaten. Uiteraard komt de opbrengst ten goede aan de doelstelling van de studieverzameling. Heb je interesse in het verkrijgen van een bepaald apparaat of wil je gewoon nog eens rondkijken? Stuur dan een email voor een afspraak naar studieverzameling@utwente.nl.

 • Oude computer, projector of media speler nodig?

 • Beeld, geluid en geheugenmedia verouderen zo snel dat oude opnames of bestanden niet meer eenvoudig vertoond of gelezen kunnen worden. Oude apparatuur aanwezig bij de studieverzameling biedt mogelijk een oplossing. Zo leende SV Scintilla een diaprojector voor zijn elfde lustrumfeest, om oude dia's te kunnen vertonen en, voor de reünisten, een kleine expositie van nostalgische apparatuur.

Actueel
 • Elektrotechnisch en natuurkundig erfgoed in U-Parkhotel

 • Een stukje verleden van het gebouw de Hogekamp is terug te vinden in het opnieuw ingerichte deel waar nu het U-Parkhotel gevestigd is. Heel concreet is - onder de hoede van de historische studieverzameling EWI - de PDP-8 minicomputer, die stond opgesteld in de kantine van het EL/TN-gebouw, teruggekeerd naar zijn oude stek, nu het restaurant van het hotel. Dank zij de jaarcampagne 2019 van het Universiteitsfonds zijn 4 nieuwe vitrines aangeschaft. Twee staan in de gang langs de conferentiezalen; een is ingericht met apparatuur van de voormalige lerstoel Meettechniek, de andere lat de ontwikkeling van de telefonie zien. Twee andere vitrines zijn geplaatst in de doorloop van het retaurant/lobby naar de confeentiezalen. Zij bevatten een unieke verzameling oude instrumenten uit de periode 1850-1940, veelal gebruikt in het toenmalig middelbare schoolonderwijs. Deze verzameling komt uit privé bezit en is in bruikleen gegeven. Alle reden om even een kijkje te nemen.

 • Viering 40-jarig bestaan commissie Studieverzameling

 • Donderdag 21 februari 2019 vierde de Historische Studieverzameling van de faculteit EWI haar achtste lustrum. Het was toen precies 40 jaar geleden dat binnen de toenmalige afdeling Elektrotechniek een commissie "Studieverzameling" is ingesteld op voorstel van prof. ir. Dick Bosman, toen voorzitter van het EL-afdelingsbestuur. Voor medewerkers van EWI en genodigden waren alle ruimten van de studieverzameling op vloer 5 van Carré opengesteld van 12.00 tot 18.00 uur. Hoogtepunt vormde een feestelijk samenzijn vanaf 16.00 tot 18.00 met een drankje en een hapje. Daarbij heeft als aandenken aan prof. Bosman een korte toespraak en onthulling plaats gevonden in aanwezigheid van mevrouw Bosman.
  Klik door op nevenstaande foto van Prof. Bosman voor een reportage.

 • UT omarmt Academisch Erfgoed?

 • Voorzitter Jacob Fokkema en secretaris Joep Huiskamp van de Stichting Academisch Erfgoed (SAE) hebben op 5 juni 2018 de UT bezocht en zijn rondgeleid over het UT terrein door hoofdarchivaris Jinne Stienstra. Dit ter voorbereiding op het gesprek met rector Thom Palstra over het behoud van academisch erfgoed in het algemeen en het UT-lidmaatschap van de SAE in het bijzonder. Hun bezoek aan de EWI studieverzameling was een welkome onderbreking en overtrof hun verwachtingen. Er zijn signalen die wijzen op een positieve verandering van het UT erfgoedbeleid.